کارگران شهرداری زیر فشار
کارگران واحد تنظیف شهرداری سقز چند ماهی است که با مشکلات زیادی در زمینهی کار، بیمه و حقوق و مزایای شان روبرو هستند. با گذشت بیش از پنج ماه از شروع قرارداد شهرداری سقز با یک شرکت ارومیه ای ، اخبار زیادی از نقض قوانین کار و ضایع شدن حقوق کارگران واحد تنظیف_ که طرف قراردادِ این شرکت می باشند_ به گوش می رسد. برای بررسی جزییات این خبر با چند تن از کارگران معترض گفتگو کردیم که به دلیل پاره ای از ملاحظات، از ذکر نام شان خودداری می کنیم.
5 موردی که در متن زیر به آن اشاره ی کنیم، مهم ترین مواردی است که کارگران انتظار داشتند با عکسالعمل سریع نهادهای زیربط (شهرداری و اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی) در اسرع وقت مورد بررسی قرار گیرد:
1. این شرکت علیرغم داشتن تعهد، بیمه کارگران را در موعد مقرر رد نکرده که علی رغم اینکه مشمول جریمه شده است، کارگران را برای تمدید اعتبار دفترچههای درمانی خود و خانوادههایشان با مشکلاتی مواجه کرده است.
2. برای کارگران شاغل در واحد تنظیف شهرداری که علاوه بر حدود 80 نفر پارکبان، تعدادی راننده (خودروهای سبک و سنگین) را نیز شامل میشود، میبایست بیمۀ بر اساس طرح طبقه بندی مشاغل ارائه شده از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و بر اساس عناوین دقیق شغلی و مزایای دریافتی اعمال گردد تاگروههای 5 الی 10 طرح مذبور را شامل شود، اما این شرکت بیمه را با عنوان «کارگر فرشبافی» رد کرده و مزایای آن بر اساس حداقل حقوق و دستمزد پرداخت شده است که این مسئله در زمان بازنشستگی و دریافت مزایا مشکلاتی را متوجه کارگران می کند. به طوریکه سازمان تأمین اجتماعی حداقل مزایای یاد شده را لحاظ نموده و بر این اساس حقوق بازنشستگی کارگران کاهش قابل ملاحظهای خواهد یافت. همچنین حق بیمۀ ی آیتمهای اضافهکاری، شبکاری و تعطیل کاری که طبق قانون باید پرداخت گردد هم از لیست بیمه کارگران حذف شدهاست.
3. ناهمخوانی نوع فعالیت و بیمهی اعمال شده، به هنگام ایجاد سوانح کاری، کارگران را برای دریافت بیمه های سوانح، بیکاری، درمانی و همچنین حق دیه با مشکلات گستردۀ قانونی روبرو خواهد کرد. به عنوان مثال اگر کارگری به هنگام کار در واحد تنظیف شهر با سانحه ای مواجه شود (که ظاهراً در سالهای گذشته کم نبودهاست) به دلیل اینکه در بیمه اعمال شده به عنوان فرشباف شناخته میشود سازمان تأمین اجتماعی طبق قانون می تواند از پرداخت حقوق او امتناع کند.
4. کارگران واحد تنظیف در طول شبانه روز حدود 14 ساعت کار می کنند که طبق قانون بیشتر از 8 ساعت کار، اضافه کاری محسوب می شود. اما شرکت مذبور کل اضافه کاری کارگران در طول یک ماه را 40 ساعت در نظر می گیرد که در مجموع از 180 ساعت اضافه کاری انجام شده در هر ماه 140 ساعت از آن نادیده گرفته میشود.
5. یکی دیگر از موارد اعتراضی کارگران، مغایرت فاحش مبالغ مندرج در فیشهای حقوقی و مبلغ واریزی به حساب بانکی شان است. مثلاً هنگامی که مبلغ مندرج در فیش کارگر یک میلیون تومان است مبلغ واریزی به حساب بانکی آنها نهصد هزار تومان می باشد
به طور کلی ناامنی شغلی کارگران، تضییع حقوق و مزایای قانونی، تهدید مستمر کارگران به اخراج از کار آن هم در حالیکه تعداد زیادی از آنان نزدیک به بیست سال سابقۀ کار در واحدهای مختلف شهرداری دارند هم از مواردی است که تاکنون با عدم پاسخگویی مؤثر از سوی نهادهایی چون شورای شهر، شهرداری، ادارۀ کار و… مواجه شده است. این شرکت نیز تاکنون توضیحی برای موارد ذکر شده نداده و شهرداری نیز با این توجیه که این افراد دیگر کارگر شهرداری نبوده و با شرکت قرارداد دارند از پاسخگویی امتناع می کند. به گفتۀ کارگران واحد تنظیف، شرکتهای غیربومی در سالهای گذشته نیز سابقهی کاری مثبت و قابل قبولی در سقز نداشته اند و مشکلات فراوانی ایجاد کردهاند.
کد خبر: 12393