نگاهی به تحولات آموزش و پرورش در سالی که گذشت

آغاز سال ۹۴ برای معلمان بسیاری در شهر سقز حاوی امید بود. امید به تغییری که مدتها بود تعداد زیادی از معلمان مصلحت خواه و مصلحت دان به دنبال آن بودند. کسانی که در سالهای اخیر بارها به صورت مستقیم و غیرمستقیم اعلام همکاری و پس از آن انتقادات خود را به گوش مدیر وقت ادارهی آموزش و پرورش سقز رسانده بودند تا بلکه در روال اجرای امورات آموزش و پرورش شهرمان تغییرات مناسب و مؤثری ایجاد شود؛ اما ایشان به جای شنیدن انتقادات، علیه آنان به سختی ایستاد و آنان را دشمن، کمونیست، ناسیونالیست، ضد انقلاب و ضد نظام خواند. ناچاراً از سوی این معلمان برای تغییر در مدیریت آموزش و پرورش این شهرستان پا پیش نهاده شد و امید میرفت در روزهای آغازین سال ۹۴ این تلاشها به ثمر نشیند. روزهای تعطیلات نوروزی به پایان رسید و با بازگشایی کلاس های درس معلوم گردید که با کارشکنی چند نفر معدود از مسئولین محلی امید برای تغییر کور شده است. تا اینکه در مردادماه تلاش ها و رایزنی ها به ثمر نشست و آقای برومند به عنوان مدیر جدید آموزش و پرورش سقز معرفی گردید و به مدیریت تقریباً ۱۲ سالهی آقای رستمی پایان داده شد.
در ابتدای سال تحصیلی ۹۵-۹۴ اعلام کسب رتبه ۱۴ در بین ۱۶ منطقه آموزشی استان کردستان، همهی فرهنگیان را در بهت و سکوت فرو برد. بخش عمدهای از این وضعیت نتیجهی این نوع مدیریت، حمایت تعدادی از فرهنگیان از ایشان و سکوت تعداد بیشتری از آنان در مقابل همه فشارها و فضای امنیتی حاکم بر آموزش و پرورش سقز بوده است که همه حامیان و ساکتین به ویژه فرهنگیان باید پاسخگوی آن باشند. در حالیکه در سالهای نه چندان دور (قبل از حضور ایشان) آموزش و پرورش شهرمان همواره در ردههای نخست در بین سایر مناطق آموزشی استان قرار میگرفت.
به حاشیه راندن دلسوزان و مصلحت اندیشان فرهنگی، که چندین بار دست یاری به سوی مدیریت وقت دراز نموده و با وجود آمادگی برای نجات کشتی طوفان زده آموزش و پرورش سقز نه تنها دستشان به شدت پس زده شد، بلکه تحت عناوین مختلف، پرونده سازی های زیاد، برچسب زدن های بسیار و … از هرگونه ارتقایی نیز محروم ماندند و با سنگهای زیادی در مسیر انتخابی درست خود مواجه شدند؛ که نتیجهای جز اشاعهی سرخوردگی، دلسردی و … بین سایر معلمان و فرهنگیان در بر نداشت. در این مدت نه تنها از توان آنان استفاده نشد، بلکه با عکس العمل ناصواب و نادرست، این یاری رسانان ابتدا به منتقد و در نهایت و از روی ناچاری به مخالف تبدیل شدند.
انتخاب آقای برومند امیدوارکننده بود؛ ایشان سابقهی مناسب و کارنامهی قابل دفاعی در مدیریت ادارهی راه و ترابری شهرستان بوکان و مدیریت کاردانش دکتر حسابی سقز از خود به جا گذاشتهاند، و در نخستین روزهای حضور خود در پست مدیریت آموزش و پرورش شهرستان سقز با تشکیل جلساتی با کارکنان اداری و تعداد نسبتاً فراوانی از معلمان و فرهنگیان، ثابت کردند با باور به خرد جمعی و با دید مشورتی این پست را تقبل کردهاند؛ که امیدواریم در سال پیش رو این باور با ثبات قدم بیشتر پیگیری شود و ادامه یابد.
در همان نخستین گامها آشکار بود که در این مسیر کار چندان سادهای پیش رو نخواهند داشت.
اولین مشکل در راه ایشان این بود که بخش زیادی از برنامه ریزی ها برای سال تحصیلی ۹۵-۹۴ در چند ماههی قبل از حضور ایشان انجام شده بود و ایشان جز اموراتی کوچک و جزئی نتوانستند در اجرای برنامهریزی لازم برای این سالتحصیلی اقدام قابل توجهی داشته باشند.
در روزهای ابتدای آذرماه طی نامهای از کسانی که در انجام امورات اداری و مدیریت مدارس خود را توانا می بینند، درخواست همکاری شده بود و نویدبخش تغییر حداقل بخشی از نیروهایی بود که سالها بدون تغییر قابل توجهی در پستهای اداری یا مدیریت مدارس مانده بودند و اگر هم توانایی و ابتکاراتی داشتهاند در چند سال ابتدای پستشان، آنها را به ظهور رساندهاند و پس از آن حداقل عامل بخشی از رکود حاکم بر آموزش و پرورش سقز بودهاند. این نامه نشان از برنامه های جدیدی برای سال تحصیلی آینده داشت و خبر از آمدن چهرههای جدید در پستهای مورد اشاره داشت که امیدواریم تنها به تغییر چهرهها نینجامد و مهمتر از همه تغییر در برنامهریزیها و نگرشها را به دنبال داشته باشد. اگرچه بیم آن میرود که نتیجه انتخابات اسفندماه ۹۴ این تغییرات را تحتالشعاع قرار دهد.
ظاهراً با توجه به تجارب بد گذشته، در پاسخ به نامه ی مورد اشاره برای ابراز تمایل خدمت در مدیریت یا پست های اداری، نیز کم بودن امتیازات مالی در تصدی پست های اداری به نسبت حضور در مدارس و … تعداد اندکی از همکاران فرهنگی به درخواست همکاری مدیریت پاسخ مثبت دادهاند. بر همین اساس در ابتدای اسفند۹۴ نامه ی دیگری و با اندک تفاوتهایی نسبت به نامه ی آذرماه، به مدارس ارسال و درخواست همکاری بار دیگر تکرار شده است.
سالها حاکم بودن فضای ناامیدی، ترس، دلهره، اضطراب، پرونده سازی، برچسب زدن، رخوت و رکود، نشاط را از روحیه ی ایثارگری والای معلمان و فرهنگیان گرفته است، و مسببین ایجاد این فضا همواره در پس نظام و سیستم های امنیتی خود و ضعف هایشان را پنهان مینمودند و همکاران را در مقابل چنین نهادهایی قرار می دادند و موجبات فاصله گرفتن بسیاری از فرهنگیان، از سیستم آموزش و پرورش واقعی و عدم اطمینان به نیات خیر و مسئولانه ی نهادهای دولتی را فراهم نمودهاند؛ اما هر چه هست در این برهه ی زمانی که به تدریج برنامه ریزی برای سال تحصیلی آتی (۹۶-۹۵) در حال طرح ریزی و گامهای اولیه می باشد، لازم است همه ی همکاران فرهنگی و همه ی دلسوزان امر تعلیم و تربیت، همه ی مسئولان شهرستان و استانی و همه ی آنانی که دل در گرو آیندهی روشن فرزندانمان دارند، آموزش و پرورش سقز را در کمال احساس مسئولیت یاری رسانند. پیشبرد اهداف مغفول مانده آموزش و پرورش در این شهر، بازگشت به جایگاه واقعی و احیای امید معلمانی که سال ها در راه سربلندی شهر، استان و کشورمان دلسوزانه و فارغ از هر گونه کاستی هایی، فضای خالی آرزوهای دست نیافته ی خود و فرزندانشان را با امید به آینده فرزندانمان پر کردهاند، مستلزم تلاشی همگانی و فراگیر است و قطعاً تنها توسط مدیریت جدید جبران آن همه کاستیها امکانپذیر نخواهد بود.
نیز لازم میی نماید نهادهای امنیتی و سایر نهادهای مرتبط و دخیل در امر آموزش و پرورش ضمن تغییر نگرش نسبت به همکاران دلسوز و توانمند شهر سقز، موجبات آشتی فرهنگیان با حس واقعی مسئول بودن و مسئولیت پذیری را فراهم نمایند.
فرهنگیان نیز همانگونه که اشاره شد لازم است صرف نظر از همه تنگ نظری ها، کوتاهی ها و کدورت ها آستین همت بالا زده تا در نهایت دلسوزی که در نهاد آنان سراغ داریم در جهت تحقق آیندهای سرشار از امید و روشنایی برای آیندهسازان شهر، استان و کشورمان تلاش مضاعفی نمایند و تغییرات هر چند کوچکِ بوجود آمده را مغتنم شمرده و با دیدی خوشبینانه مسئولان را در پیشبرد اهداف آموزشی و پرورشی یاری رسانیم.
اگرچه نباید این مورد را نیز از نظر دور داشت که در عمر چند ماههی مدیریت جدید آموزش و پرورش سقز تعدادی از افراد خیرخواه به دور از تعمد، تلاشهایی داشتهاند و آدرس های نادرستی به مدیریت آموزش و پرورش دادهاند که ممکن است نتیجهای خلاف نیات آنان در پی داشته باشد؛ با این وجود باید همه در کنار هم، در جهت ارتقای سلامت فرهنگی و سربلندی شهرمان، بدور از هرگونه جبههگیری و تضاد، با وجود سلیقههای متفاوت تلاش نماییم تا بار دیگر به جایگاه واقعی فرهنگی سقز دست یابیم که در غیر اینصورت، مطمئناً آیندگان ما را در برابر کوتاهیهایمان مواخذه خواهند نمود و ما را نخواهند بخشید.
کد خبر: 18449
امیداست مطالب فوق ازروی صداقت و دلسوزی باشد نه ازروی رسیدن به منافع شخصی.درثانی مدیریت قبلی ویژگی های مثبت بارزی هم داشته که ازدید نویسنده بدلیل مشخص پنهان بوده بهتراست همواره ازروی انصاف قضاوت نماییم نه هوای نفس.
پاسخ دهید
ضمن تقدیر از زحمات مدیریت جدید آقای برومند در این گفتگو آنچه دیده نمیشود انصاف است وانچه بیشتر به چشم میخورد چیزهای انباشته بسیار زیاد در درون به نام …که اجازه دیدن واقعیتها را از منتقدان قبلی گرفته.
پاسخ دهید
با تشکر از آقای یزدانی عزیز برای نگارش چنین یادداشت زیبا وپر محتوایی که می تواند کمکی اساسی برای حل مشکلات آموزشی وفرهنگی شهرمان باشد.
پاسخ دهید
کجاش پر محتوی است لطفا توضیح بده سراسر متن هدفدار و ….است
پاسخ دهید
ئاغای بروومە ند لای مامۆستایان زور جێگای ئومێد بو بە ڵام بە داخە وە نە یتوانی لە و فورسە تە کە بۆی ڕە خسا کە مترین ئیستفادە بکا لە وانە یە تا بکە ویتە جوڵانە وە ئە وکە مە ش لە دە س با گە رچی ەیچ کە س بە ئاواتی گە ڕانە وە بە چە رخی پێشو نیە و حە ز یشی پێ ناکە ین بە ڵام جیگای بارو دوخی مە ترسی دار دور لە ئینتیزار نیە و پێم وانیە باشتر لە ئە و خوش زاەیر بەڵام کە عە مە ڵە ببینین
پاسخ دهید