دوشنبه، 21st سپتامبر 2009
ثبت جهاني زيويه با ساخت مدرسهاي در نزديکي آن به بنبست ميخورد

اسکلت فلزي مدرسه اي که در نزديکي زيويه ساخته مي شود
خبرگزاري ميراث فرهنگي _ گروه ميراث فرهنگي _ ساخت مدرسهاي در نزديکي قلعه زيويه، حريم منظري اين اثر باستاني را مخدوش کرده است.
کارشناسان معتقدند در صورتي که مدرسه روستاي زيويه در حريم منظري اين قلعه باستاني ساخته شود، ثبت جهاني اين اثر با مشکل مواجه ميشود. اين مدرسه اکنون با اسکلتي فلزي و سقفي شيبدار ساخته ميشود که کاملا با بافت سنتي منطقه مقايرت دارد. از سوي ديگر به گفته مدير ميراث فرهنگي کردستان، مدرسه در حريم زيويه ساخته نميشود.
به گزارش CHN سال 1385 اهالي روستاي زيويه تصميم ميگيرند مدرسه جديدي در اين روستا بنا کنند و به همين علت مکاني در يک کيلومتري زيويه را به اين منظور اختصاص ميدهند. ساخت اين مدرسه در حالي همان سال آغاز ميشود که سازندگان آن حتي مجوز ساخت مدرسه را که آنها را موظف به استعلام از سازمان ميراث فرهنگي ميکرد نگرفته بودند.
«حميد امانالهي»، مدير سابق پايگاه ميراث فرهنگي زيويه دراينباره به CHN گفت: «در سال 1386 وقتي پي اين مدرسه در نزديکي قلعه زيويه زده شد، پايگاه تازه شکل گرفته بود و از همان آغاز به فعاليت، مخالفت خود را با ساخت مدرسه اعلام کرديم.»
اين مخالفت از سوي مدير پايگاه و شوراي راهبردي آن انجام گرفت و در پي آن ساخت مدرسه متوقف شد.
وي علت مخالفت پايگاه با ساخت اين مدرسه را تعرض به حريم درجه يک قلعه زيويه و برهم زدن حريم منظري اين اثر باستاني عنوان کرد. در صورتي که اين مدرسه ساخته شود، پرونده ثبت ميراث جهاني اين اثر با مشکلات زيادي همراه خواهد شد و احتمالا آن هنگام يونسکو خواستار تخريب مدرسه خواهد شد.
مدير سابق پايگاه ميراث فرهنگي زيويه در ادامه افزود: «در پي مخالفت پايگاه با ساخت مدرسه، مدير ميراث فرهنگي استان کردستان نيز با ارسال نامهاي از پايگاه زيويه حمايت کرده و اعلام کرد که ساخت اين مدرسه در محل انتخاب شده مقاير با ضوابط عرصه و حريم آثار تاريخي است و آن را ممنوع اعلام کرد.»
اين در حالي است که به گفته مدير روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان کردستان، به نقل از مدير اين سازمان مدرسه زيويه خارج از محدوده حريم زيويه ساخته ميشود.
مدرسهاي که اکنون در زيويه ساخته ميشود اسکلتي فلزي و سقفي شيبدار دارد. به گفته کارشناسان، اين نوع ساختمانسازي هيچ ارتباطي با اقليم منطقه نداشته و حتي باعث خدشهدار شدن حريم منظري بافت روستاي زيويه نيز ميشود.
روستاي زيويه از بافتي تاريخي برخوردار است که پايگاه ميراث فرهنگي پيش از تغيير مديريت قصد ثبت آن را در فهرست ميراث ملي داشته و از سوي ديگر اين روستا به عنوان منطقه نمونه گردشگري معرفي شده است.
به گفته امانالهي پس از مخالفت با ساخت اين مدرسه، محل ديگري که هيچ مشکلي از نظر تاريخي با قلعه زيويه و بافت تاريخي روستا نداشت به اهالي روستا پيشنهاد شد. اما بدون دليل با اين پيشنهاد مخالفت شده و همچنان کار خود را ادامه ميدهند.
از سوي ديگر اين مدرسه علاوه بر مخدوش کردن حريم زيويه حريم جادهاي در نزديکي روستا را نيز در بر گرفته است و گفته ميشود که اداره راه نيز با ساخت اين مدرسه مشکل دارد.
روستاي زيويه با حدود 70 خانوار حدود 120 تا 150 دانشآموز دارد که در مقاطع مختلف دبستان در اين روستا تحصيل ميکنند.
گفته ميشود که مدرسه قديمي زيويه به حالت نيمه مخروب در آمده و محل مناسبي براي تدريس دانشآموزان نيست.
محوطه زيويه از محوطههاي کليدي عصر آهن 3 در شمال غرب ايران در 53 کيلومتري شمال شرق شهرستان سقز در استان کردستان واقع شده است که به دليل مواد فرهنگي ارزشمندي که از آن بدست آمده و در اکثر مجموعهها و موزههاي مهم جهان نگهداري ميشود از شهرت جهاني و اعتبار خاصي برخوردار است که تاکنون دهها مقاله و کتاب در خارج از ايران در مورد آن نگاشته شده است.
هرچند در سالهاي قبل کاوشهاي متعددي در محوطه زيويه به انجام رسيده بود، ليکن عدم انتشار نتايج کاوشها، تاريخگذاريهاي مختلف براي اين محوطه (ماد، مانا، اورارتويي، آشوري، سکايي و …)، نبود پلان معماري مشخص از اين محوطه و دهها ابهام ديگر باستانشناسانه، اين محوطه را در آستانه نابودي قرار داده استکد خبر:
4630
به نظر من خطر بسیار جدیست؛ضرورت هم صدایی و وحدت نظر در بین تمام عقلا،رسانه ها و معتمدان شهر به شدت احساس می شود،برای ما که در غربت این اخبار را می شنویم صرف حرف زدن و گلایه کردن شما و ساکنان سقز بیشتر ناراحتمان می کند؛از شما و مرکز خبررسانی سقز(ناوه ندی هه والنیری سه قز)خواهشمندم همانند عملکرد متعصبانه ی سامانه ی خبری کوردنیوز در مورد مومیایی های سنندج،تلاش و خبررسانی تان را بسیار شدیدتر نمایید،نابودی زیویه یک فاجعه است و البته کم نیستند کسانی از مردم عادی که سال هاست چنین آرزویی دارند.
با تشکر
سوران بلاگ
پاسخ دهید
1.مومیایی ها دروغی بیش نبودند.
2. برای شما که در غربت نشسته اید، حرف زدن خیلی راحت است.
همین شما ها هستید که به جای ساختن شهرتان، ول کرده اید رفته اید و از اروپا برای ما که داریم با چنگ و دندان مقاومت می کنیدم نسخه می پیچید.
توان ما بیش از این نیست، در خود چیزی می بینید؟ بسم ا…
پاسخ دهید
نسخه ای نپیچیدم دوست عزیز! چرا همه ی مسائل را با کینه از ما بررسی می کنید؟!
پاسخ دهید
كاك وفا كاك سوران راست دكات كمه به توندي ولامت داتوه منيش له گل نظري كاك سوران دا هم و موافقم .
پاسخ دهید
همه مسائل؟
کینه؟
پاسخ دهید
سلام
مدرسه زيويه كاملا” در حريم دژ باستاني زيويه قرار دارد و نزديك ترين بناي در حال احداث به دژ زيويه مي باشد كه شايد ساخت ان تابه حال به اتمام رسيده باشد .لازم مي دانم كه در مورد شوراي راهبردي و وظايف ان توضيحاتي ارائه نمايم ( براي اشناي بيشتر ) شوراي راهبردي را كساني تشكيل مي دهند كه در زمينه باستان شناسي چه از نظر علمي وچه تجربه غني و به قول معروف پير اين كار مي باشند و باستان شناساني هستند كه در سطح كشوري و جهاني مطرح و شناخته شده اند . شوراي راهبردي تمامي امورات پايگاه ها از جمله كاوش ، حفاظت ، مرمت و برنامه ريزي ساليانه را با تشكيل جلسه هاي در طول مدت كار پايگاه تاييد و يا رد مي كند البته پايگاه زيويه فكر نمي كنم چهار پنج جلسه بيشتر از اين جلسات را به خود ديده باشد آن هم از سال 86 به بعد بوده كه پايگاه بامديريتي جديد و به طور رسمي شروع به كار كرد. شوراي راهبردي در اولين بازديد خود خواستار توقف عمليات ساختماني مدرسه و تغيير مكان ان شد و عمليات ساختماني مدرسه نيز حدود يك سال توسط پايگاه زيويه باوجود مشكلات و مخالفتهاي مردم روستاي زيويه متوقف شد ولي متاسفانه در جلسه ي شوراي اداري كه به مناسبت هفته ميراث فرهنگي در غياب مدير پايگاه زيويه ( امان الهي ) با بريدن قفل درب ورودي پايگاه از جانب اقايان ميراث سنندج در ساختمان پايگاه زيويه برگزار شد اقاي ( اقبال عزيزي ) معاون ميراث فرهنگي استان كردستان به مناسبت هفته ميراث فرهنگي دستور از سرگيري عمليات ساختماني زيويه را صادر نمود در اين جلسه اقايان علائي شوراي شهر سقز و رستم پور بخشدار زيويه هم حضور داشتند كه مخالفت خود را در مورد ساخت مدرسه در جاي كنوني اعلام داشتند ولي دشمنان ميراث فرهنگي بدون هيچ توجهي به نظرات آنها حرف خود را به كرسي نشاندن .
و اما اقاي علي فعله گري مدير كل ميراث استان كردستان كه در مصاحبه با chn news گفته اند كه مدرسه ي زيويه در حريم منظري دژ نيست با يد ابراز داشت كه اين مدير محترم با تحصيلات در رشته تاريخ فكر نمي كنم در زمينه باستان شناسي در حدي باشد كه تشخيص شوراي راهبردي پايگاه زيويه را زير سوال ببرد و لغو كند .
دستور ساخت مدرسه ي زيويه غير از مشكلات شخصي مديران ميراث سنندج با مدير سابق پايگاه زيويه هيچ دليل ديگري نداشته و دژ زيويه از همان بدو كشف ان (1325) قرباني صدها پيش امد مشابه بوده است .
كاربران گرامي مي توانند با مشاهده كردن عكس زير كه از بالاي دژ زيويه عكس برداري شده است حريم منظري دژ زيويه را با مدرسه مشاهده كنند .
دايره قرمز نشاندهنده مدرسه مي باشد
مگر اينكه مسئولان ميراث استان كردستان حريم منظري جاي ديگري مد نظرشان باشد كه فكر مي كنند كه مدرسه اي در ان وجود ندارد .
يادآوري اين نکته لازم است که پيشتر از اين نيز پروندۀ جنجالي ميدان نقش جهان اصفهان، اهميت حريم محوطه ها را از ديدگاه سازمان يونسکو به هنگام ثبت آنها در فهرست آثار جهاني به خوبي نشان داد. دو ديگر اينکه،اقدام اخير فعله گري نمونه اي ديگر ازعواقب ناپسند اختيارات فراواني است که سازمان ميراث فرهنگي نسنجيده در اختيار مديران استانها قرار داده که بسياري از آنان نه تنها باستان شناس نيستند و بدون زمينۀ قبلي از ادارات ديگر به ميراث منتقل شده اند، بلکه حتي با الفبا و بديهيات باستان شناسي نيز غريبه بوده و به اشاره اي آثار باستاني جايگزين ناپذير را فداي ميز و مقام خود يا فعاليتهاي عمراني گذرا مي کنند.
توضيح : (مدرسه زيويه توسط فردي خيرخواه كه از دژ زيويه بازديد كرده و در عين حال روستاي عقب ماندي زيويه از لحاظ امكانات را از نزديك مشاهده كرده تامين هزينه شده است .)
با تشكر
.
پاسخ دهید
سلاو بو کورد کانه سه قز.
به نظر من اگه مثلا سر این بود که باید چند سال پیش غیرت خودمون رو نشون بدیم.
در زمانی که برای پیدا کردن یه گرم طلا.
کل زیویه رو جا به جا میکنن
دیگه ادم دلش سنگ میشه
پاسخ دهید
دوستان و همشهريان عزيز اگر تنها فقط يك خشت از زيويه باقي مانده باشد بايد با تمام وجود حفاظت شود نگران طلا و فلزات زيويه نباشيد جاي انها بسيار امن بوده و در بيشتر از 6 موزه بزرگ جهان و چند موزه داخلي پخش شده است و ان زمان فرا خواهد رسيد كه تمام اشيا زيويه در موزه اي در همين سقز خودمان به معرض نمايش گذاشته شود براي هميشه و ماندگار .
پاسخ دهید
بنده سال 1386 در روستای زیویه تدریس می کردم که فردی خیر پس از بازدید از قلعه زیویه این عمل خداپسنداه را برعهده گرفت امسال هم قرار است اگر ساخت مدرسه تمام شده باشه به امید خدااز دست مدسه مخروبه که شبیه پادگان جنگی است نجات پیدا کنیم ودر مدرسه جدید دست به کار بشیم
اما باور کنید که این مدرسه بیچاره حدود 2 کیلومتر از خود قلعه فاصله داره و باور نمی کنم هیچ خطری برای این اثر تاریخی داشته باشه
خدا کنه ساخت مدرسه متوقف نشه
پاسخ دهید
سلام
با عرض سلام خدمت استاد و همشهري گراميم آقاي saidi . h بله سخنان شما كاملا” درست در ضمن مدرسه زيويه تنها مختص به زيويه نيست بلكه اكثر روستا هاي دور و نزديك نيز كه از ابتدائي ترين امكانات بي بهره اند دانش اموزانشان بايد در سرماي زمستان و تابستاني گرم و سوزان راه هاي طولاني را بايد طي كنند تا به اين مدرسه برسند ولي با قبول كردن تمام اين مشكلات مدرسه ي زيويه نبايد مانع ثبت جهاني قلعه زيويه شود و در حريم بودن و يا نبودن آن بحثي كاملا” تخصص است .
پاسخ دهید
تمام تلاش اینا از بین بردن اثار تاریخی کشوره. مثل قضیه ارامگاه کوروش.
نمیخوان هیچ آثار و فرهنگی از ما کردها و ایرانی ها باقی بمونه. مردم نباید ساکت بشینن. کاشکی مسئولین کمی بفکر باشن و بدون فکر آثار باستانی چند 1000 ساله رو از بین نبرن.
پاسخ دهید
سلام دوستان لطفا” روي خبررانش تالار ستوندار كليك كنيد كسي به اسم prdrj پيدا شده كه همشهرياني كه نظر خود را ابراز داشته اند به متعصبي كور و قضاوت شتابزده محكوم كرده است شما هم مي توانيد متن ها را بينيد و قضاوت كنيد .
پاسخ دهید
منم با جناب (ماد) موافقم مقداری از طلا هاش دزدیه شد اون مال اون یکی از نشونه های بی مسئولیتی های خودمون بود.
زیویه خشتهاشم تاریخیه باید کاملا حفظ بشه.
از مسئولان هم میخوام از خواب پا شند.
پاسخ دهید
دژ زيويه قرباني بي كفايتي و بي لياقتي مسئولين اول سقز و بعدا” سنندج چون اگرما كسي دلسوز داشتيم مسئولين سنندج به ميل خود كار نمي كردند و با اثار باستاني سقز به مانند كالاي شخصي يا لوازم خانگي خودشان معامله نمي كردند . مثال : تپه كاني رشكه كه شركت بيس راه ( پيمانكار اتوبان كرمانشاه مياندواب ) نصفي از ان را با خاك يكسان كرد و با يك سفارش مدير عامل بيس راه به استاندار و استاندارهم با يك تك زنگ به ميراث سنندج دستور ازسرگيري عمليات اجرايي كه توسط خود ميراث متوقف شده بود دوباره بدونه هيچ مشكلي براي بيس راه صادر نمودند
و قلعه زيويه كه قرباني مشكلات شخصي مسئولين ميراث سنندج شده .
مردم شريف سقز زيويه در خطر نابودي 100% و با زبان بي زباني از شماها درخواست كمك مي كند .
پاسخ دهید
با سلام
آقا محمد از شما که چنین نام زیبایی دارید بعید به نظر میرسد اینچنین با بی انصافی و به دور از هر بررسی کارشناسی راجع به دیگران قضاوت کنید قطعا در سقز و سنندج و سازمان میراث فرهنگی کسانی هستند که دلسوز تمام آثار تاریخی هستند و مراجعه مستقیم شما و در خواست برنامه ها می تواند از حساسیت شما کم کند زیویه نابود نمی شود هر چند از سال 1326 ه.ش با حفاریهای تجاری ایوب ربنو یهودی سازه های خشتی دژ زیویه به کلی ویران شد اما بقایای دیوارهها با اقدامات حفاظتی که تاکنون صورت گرفته و خواهد گرفت برای آیندگان محافظت خواهد شد..در خصوص تپه کانی رشکه واقعا از شما تعجب میکنم آیا آنجا را دیده اید؟در حال حاضر فقط تیغه ای در حد 10سانتی متر به قسمتی کوچک از تپه توسط شرکت فوق خورده و ظاهرا توسط میراث فرهنگی سقز و استان در قسمت فوق کار تعطیل شده است.ولی انصافا محمد عزیز خود شما وقتی به طرف سنندج رفته یا بر میگردید خطر تصادفات دلخراش رانندگی را حس میکنید؟آن تپه که خود میراث اعلام کرده دارای آثار سطح الارضی مختصری است مهم است ؟یا جان صدها نفر که روزانه از این مسیر خطر ناک از نظر رانندگی عبور می نمایند؟؟بیشتر فکر کنید بیشتر و آگاهانه تر محمد عزیز.
پاسخ دهید
اقاي طرفدار ميراث استان لازم نيست با تعريف و تمجيد كردن از اسم من بحث را به انحراف بكشانيد اين اسم را براي من انتخاب كردند اگر انتخاب با خودم بود اسم كامبيز را انتخاب مي كردم لازم هم نيست بحث مسلماني و يهوديت را پيش بكشيد . در مورد كاني ره شكه هم تعجب دروغين نكنيد چون من بدونه تحقيق و اگاهي كامل نظر ندادم چون دوستي بسيار نزديك به من در شركت بيس راه كار مي كند و تخريب واقعي را به چشم خود ديده است بله كار براي مدت كوتاهي تعطيل شد اما بعد از سفارش گير رفع شد .و اگر اثار مختصر وبي ارزش است چرا كار را تعطيل كرديد (دروغ ) شايد از ديد شما بي ارزش باشد از ديد ميراث كردستان چي باارزش است ؟در مورد مهم بودن جان انسانها و يا تپه كاني رشكه اخه سازمان ميراث فرهنگي كارمنداني مثل جنابعالي استخدام كرده كه بيشتر طرف اداره راه را مي گيرند تا ميراث به همين دليل است كه اثاري براي كردستان باقي نمانده . نظرت بيشتر به اداره راهي مي خوره تا به يك حافظ ميراث مارو بگو ميراث كشورمان را داديم دست كي !!!!!!
معلومه كه كاني رشكه مهم تره خودت هم بهتر مي داني كه طرحي مانند اتوبان حداقل 5 سال مطالعه و برسي مسير لازم دارد با توجه به اين همه دشت خدا بايد اتوبان دقيقا” از روي كاني رشكه عبور كند كارهاي غير كارشناسي و نادرست خود را توجيه نكنيد لطفا”
پاسخ دهید
سلام آقای عصبانی…
امیدوارم والدین گرامیت این پاسخ سرتاپا غیر منطقی تو را نبینند چون آن وقت تو را آققق میکردند از همین پاسخت مشخص است تو چقدر برای هویت خودت احترام قائلی تو که اسم خودت را قبول نداری سینه چاکی ات برای میراث معنی ندارد برو خودت را اصلاح کن آنوقت چنین افاضات مسخره ای را مطرح کن.می گویی آثار برای کردستان نمانده خواب دیدهای خیر باشد هم اکنون با انجام بررسی های باستان شناسی در دو سال گذشته در میراث استان بیش از دو هزار اثر جدید شناسایی شده است که حود هفتصد اثر آن به ثبت رسیده است.واقعا برایت متاسفم…
پاسخ دهید
ئمه ايتر به تو پيوندي نيه .
ئه مه پاراستني اثاواره كانمان له برژونديه تاكه كسي كان په زور زور گرينگ تره تا پشت بستن به خورافات . سبارت به برسيكانتان يا حساو نازاني يا شقتان نخوارده .
پاسخ دهید
نوروز ثبت جهاني شد زيويه چي !
ثبت كجا شد !
سند 6 دانگ به اسم ميراث سنندج و ثبت استاني .
از لحاظ سنم حساب كنيم زيويه پيرتر است .
پاسخ دهید
از ديدگاه کساني که در کشور ما با مصاديق ميراث فرهنگي و حریم ناآشنا و بيگانه هستند، شايد حریم آثار داراي ارزش و اعتبار نباشد اما در دنياي امروز معمولاً اينگونه آثار نه تنها از جنبة حفظ ميراث فرهنگي و بشري بلکه به عنوان قابليتهايي براي توسعه گردشگري و نشان دادن جذابيتهاي تاريخي و فرهنگي به خوبي مورد استفاده قرار مي گيرند.
پاسخ دهید
آقا محمود سلام
منظورت کدام حریم است؟اگر زیویه را بگویی حریم آنجا تا پای دامنه کوهی که بر آن استوار گشته مشخص شده است و اگر آنجا رفته باشی میبینید که آن مدرسه هیچ ارتباطی به حریم منظری قلعه ندارد و این مباحث فقط شانتاژ خبری هستند..یا حق
پاسخ دهید
اتفاقا اقاي محمود خيلي هم درست مي گويند. اقاي prdrd تو را چه به اظهار نظر در مورد عرصه و حريم براي شما حقوقي از …. تعيين كرده ان كه جواب نظرات برحق مردم سقز كرده اند توكه فرق بين حريم درجه 1 و حريم منظري را نمي داني تورا چه به اين حرفها به قول كردي خودمان قني قني تو چيو شره ….. چي
پاسخ دهید
من به عنوان یک دانشجوی رشته جغرافی و رشته برنامه ریزی ، با ساختن مدرسه در حوالی این مکان تاریخی موافق نیستم این موضوع هم با اساتید دانشگاه هم کنفرانس خبری چند جلسه ما بود .
پاسخ دهید