همایش منطقهای آسیبشناسی پدیدهی طلاق در دانشگاه آزاد برگزار شد+گزارش تصویری
روز پنج شنبه 25/2/93 همایش منطقه ای آسیب شناسی پدیدهی طلاق که متولی برگزاری آن دانشگاه آزاد اسلامی واحد سقز بود در سالن اجتماعات این دانشگاه برگزار گردید. این همایش در دو نوبت صبح و بعدازظهر اجرا شد و بیشتر حول محوریت پدیدهی طلاق، پیامدها و آسیبشناسی این موضوع چرخید.
مراسم افتتاحیه این همایش با خیرمقدم و ارائهی بیانات کوتاه از سوی دکتر بابک پاساری ریاست دانشگاه آزاد اسلامی آغاز شد و پس از آن افرادی که مقالات آنها جواز حضور در این همایش را کسب کرده بودند، به قرائت مقالات خود پرداختند.
نخستین سخنران این مراسم دکتر حسن غریبی رئیس انجمن علمی روانشناسی ایران شاخهی کردستان بود. سپس دکتر آزاد جلالیزاده استادیار دانشگاه کردستان با موضوع ازدواج، طلاق و معنای زندگی به ایراد سخنرانی پرداخت. یکی دیگر از سخنرانان همایش دکتر ناصر یوسفی استادیار دانشگاه کردستان بود که مقالهای را تحت عنوان آسیبشناسی و گونهشناسی طلاق برای این همایش آماده کرده بود. وی با توجه به آمارهای موجود در استان کردستان سن طلاق در زنان را بین 15 تا 19 سال و در مردان 20 تا 24 سال عنوان کرد و اظهار داشت” این آمار پیامی را به ما نشان می دهد که ازدواج در سنین پایینتر باعث می شود که زوجین براساس تعقل و شناخت درست و اصولی ازدواج نکنند و در مراحل بعدی زندگی مسائل و مشکلاتی را به وجود می آورد”.
یوسفی با اشاره به اینکه استان کردستان و شهرستان سقز جزو مناطق پرخطر بوده گفت”خوشبختانه 2-3 سالی است که از این خطرات فاصله گرفتیم و اصولاً از لحاظ تعبیری این مسئله را به شهرستان سقز اطلاق می کنند که بیشترین آمار طلاق را دارد و فقط آمار و نسبت دادن به شهرستان سقز به تنهایی کفایت نمی کند و ضروری است در این زمینه اقداماتی صورت بگیرد”.
وی در مورد اختلافات عاطفی و روانی زوجین گفت” طی تحقیقاتی مشخص شده که 92درصد از خیانتهای زناشویی مسئله اخلاقی و رابطه جنسی نیست بلکه مسئله روانی است. مطابق تحقیقات صورت گرفته امکانات و زرقوبرقهای زندگی تامینکننده روابط عاطفی و عامل و مانع مهارکننده برای مسئلهی طلاق نیست”. این استادیار دانشگاه کردستان در پایان سخنانش با بیان اینکه درمان طلاق بسیار ساده است اظهار داشت” اصولاً درمان طلاق پیشگیری است و پیشگیری هم از طریق کسب مهارتها، کسب روابط زناشویی و شیوهی برخوردکردن حاصل می شود، این درحالی است که بسیاری از زوجین شیوه و مهارت زندگی کردن را بلد نیستند”.
پس از آن علیاشرف پیری مقاله ای را با عنوان طلاق و عوامل تعیینکنندهی آن در استان کرمانشاه ارائه داد که در آن بر عوامل موثر بر پدیدهی طلاق در ابعاد فردی و شخصیتی،اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی اشاره شد که از بین آنها عوامل اقتصادی نقش بارزتری از سایر عوامل داشتند.
در ادامه میترا عسگری مقاله خود را با عنوان نقش تمایزیافتگی خود و سبکهای دلبستگی در پیشبینی طلاق عاطفی ارائه داد و در آن عنوان شد که طلاق عاطفی یکی از آسیبهای پنهان در خانواده است که کمتر به آن توجه شده است. شناسایی عوامل مرتبط با آن می تواند به پژوهشگران کمک کند تا در حد امکان از بروز این پدیده آسیبزا جلوگیری شود.
سخنران بعدی همایش حسین حسنپناه بود که مقالهای تحت عنوان بررسی عوامل موثر بر گرایش به طلاق در بین زوجین مراجعهکننده به مراکز مشاوره خانواده شهر بانه ارائه داد. یافتههای این تحقیق نشان دادند که رابطهی متغیرهای مستقل دخالت خانواده، سوءظن و بدبینی، خیانت و روابط جنسی نامناسب،رابطهی مستقیم و مثبتی با گرایش زوجین به طلاق داشتهاند، درحالی که رابطهی متغیرهای روابط عاطفی مناسب، داشتن مهارتهای ارتباطی مناسب، سن و تحصیلات با گرایش به طلاق زوجین معکوس و منفی بوده است. این یافتهها نشان می دهد که گرایش به طلاق در بین زنان بالاتر بوده و مهمترین عامل افزایش گرایش به طلاق، نداشتن مهارتهای ارتباطی مناسب بین زوجین بوده است.
دیگر سخنران این همایش بهنام درخشان بود که مقالهای را با عنوان بررسی عوامل موثر بر افزایش طلاق در شهرستان سنقر و کلیایی در سال 92 ارائه داد.
پس از آن هیوا محمودی مقالهای را با عنوان بررسی مقایسه تفرد خود زوجین سازگار و ناسازگار شهرستان سقز ارائه داد و در ادامه فواد محمد شریفی به ارائهی مقالهای دربارهی بررسی و مقایسهی باورهای غیرمنطقی و باورهای ارتباطی زنان مراجعهکننده به دادگاه خانواده با زنان مایل به ادامهی زندگی مشترک در شهرستان سقز پرداخت.
مهناز رحیمی دیگر سخنرانی بود که به بررسی عوامل مرتبط با طلاق در شهر سقز از دیدگاه مشاوران خانواده پرداخت. نتیجهی یافتههای وی نشان می داد که تمام عوامل موثر بر طلاق از قبیل اجتماعی،خانوادگی، اقتصادی، فرهنگی و مهارتهای زندگی تا حد زیادی بر مسئلهی طلاق اثرگذار است و زیاد جدی گرفته نمی شوند.
در ادامهی همایش فاروق محمدی، علل و پیامدهای طلاق در شهرستان سقز را مورد بحث قرار داد و گفت” طلاق به عنوان یک بیماری جامعهی نوین که ریشه در زنجیره علل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، روانی و حتی پزشکی دارد روزبهروز بذر سمی خود را در خانوادهها کاشت می کند. با وجود پیامدهای منفی که طلاق برای جامعه و خانواده دارد امروزه به عنوان یک مسئلهی جهانی رسمیت قانونی پیدا کرده است. از عمده علل طلاق در کشورهای غربی می توان به صنعتی بودن، کاهش تقبیح طلاق، مصرف الکل، گرایش به زندگی همبالینی و یا ازدواجهای آزمایشی اشاره کرد”.
وی با نگاهی به وضعیت آمار طلاق در ایران اظهار داشت” سیر صعودی طلاق را از سال 75 تا 85 شاهد بودیم به طوری که در سال 75، نرخ 1.5 در هزار را داشتیم که تعداد متوسط 136 طلاق در روزبود که این نرخ در سال 85 به 3.1 در هزار رسید یعنی نرخ آن تقریباً دوبرابر شد”. وی این آمار را برای شهرستان سقز از سالهای 85 تا 91 اینگونه عنوان کرد” بر اساس آمارهای رسمی سازمان ثبت احوال حداقل در مقابل 6 ازدواج 1 طلاق داشتیم و این یک معضل است و نگرانکننده است. در همایشی که در سال 88 توسط دانشگاه پیامنور سقز صورت گرفت و طی تحقیقات انجام گرفته توسط دکتر قادری عمده عوامل طلاق در جامعهی سقز را به 2 جامعهی سنتی و نوین تقسیم کردند. در جامعهی سنتی علت طلاق را مسائل مالی، اعتیاد، وجود همسر جدید، خشونت مردان و در جامعهی نوین عدم تعلق خاطر زن و مرد به یکدیگر، افزایش آگاهی زنان از حقوق خود و اختلاف سلیقهی زوجین عنوان کردند. دکتر صوفی نیز در پژوهشی عوامل طلاق را شامل اختلاف سنی زوجین، پایین بودن سطح سواد، مدت زمان ازدواج، تعداد فرزندان و مشکلات جنسی عنوان کرد”.
محمدی در ادامه افزود” چهارچوب نظریه ما شامل دو دسته از نظریات جامعهشناسی خانواده و جامعهشناسی انحرافات بوده است که در جامعهشناسی خانواده به سه نظریه مبادله، همسان همسری و منزلت اجتماعی و در جامعهشناسی انحرافات به نظریه آنومی دورکیم اشاره شده است”.
وی اظهار داشت” جامعهی آماری این تحقیق متشکل از افرادی است که از ابتدای سال 92 تا پایان بهمنماه همان سال طلاق گرفته و پیش بینی می شود هرجا زوجین از روابط با همدیگر احساس ضرر داشته باشند دلیلی برای ادامه زندگی زناشویی نخواهند داشت. به همین ترتیب اختلاف منزلت اجتماعی میان زوجین به هر میزان بیشتر باشد احتمال وقوع طلاق افزایش می یابد”.
آخرین سخنران این همایش علیرضا شریفی رئیس دانشگاه پیام نور سقز بود که مقالهای را با عنوان بررسی علل حقوقی ترویج طلاق توافقی به مخاطبان ارائه داد. شریفی در ابتدا عنوان کرد که این مقاله را با همکاری شهریار عزیزی آماده کرده است. وی اظهار داشت” در این همایش از همه چیز بحث شد جز اصل طلاق. طلاق قبل از اینکه یک پدیدهی اجتماعی باشد یک تاسیس شرعی و قانونی است. بحثی که من امروز انتخاب کردم به عنوان یکی از اقسام طلاق بهنام طلاق توافقی، در جامعه متاسفانه روبه افزایش است و از لحاظ حقوقی بررسی کردیم که چه دلایل حقوقی وجود دارد که طلاق توافقی در جامعه گسترش یافته است”.
شریفی در ادامه بیان داشت” نکاح یا عقد ازدواج یک قرارداد است، یک توافق است که بین زن و شوهر بسته می شود ولی برخلاف دیگر قراردادها حاکمیت ارادهی طرفین تا آن حدی نیست که تمام شرایط را خودشان تعیین کنند. از لحاظ حقوقی 3 نوع طلاق داریم، طلاقی بنابه درخواست مرد یا زوج، طلاقی بنابه درخواست زن یا زوجه و سومی طلاقی است بهنام طلاق توافقی که از میان آمارهایی که در جامعه وجود دارد آمار چشمگیری را به ویژه در شهرستان سقز به خود اختصاص داده است”.
رئیس دانشگاه پیام نور در تعریف طلاق توافقی گفت” مفهوم طلاق توافقی این است که بین زن و شوهر یک کراهتی بهوجود می آید که دیگر امکان ادامهی زندگی وجود ندارد که این نوع طلاق در فقه اسلامی وجود نداشته است و از زمان تدوین قانون حمایت خانواده قبل از انقلاب وارد سیستم قانونگذاری شده است و هماکنون ادامه دارد”.
وی در پاسخ به چرایی گرایش زوجین به سمت طلاق توافقی اظهار داشت” به نظر می رسد وقتی زوجین اختلاف بینشان بهوجود می آید سعی می کنند از دعوا، جنجال و نفرت پرهیز کنند و به نوعی آبروی خود را حفظ کنند. از علل دیگر می توان به ضعف قانونی طلاق از سوی زن در قوانین ایران اشاره کرد که طلاق بنابه درخواست زن در حقوق اسلام و در حقوق ایران به سختی امکانپذیر است و فقط در یک مورد ( طلاق عسر و حرج ) که زن در سختی و مشقت غیرقابل تحمل قرار بگیرد برای رهایی از آن متوسل به دادگاه می شود که اثبات آن در دادگاه نیز خیلی مشکل است، بنابراین گرایش به تاسیس طلاق توافقی بیشتر می شود”.
شریفی با اشاره به وجود نقایص در قانون در بارهی طلاق که باعث افزایش طلاق توافقی شده گفت” در قانون حمایت خانواده سال 92 متاسفانه نهاد داوری حذف شده است. قبلاً برای طلاق در دادگاه حتماً باید اختلاف را به نزد دو نفر که از سوی زوجین معرفی می شد ارجاع می دادند اما یکی از عواملی که باعث ازدیاد گرایش به سوی طلاق توافقی شده همین حذف نهاد داوری است. در قانون حمایت خانواده پیشبینی شده که به مرکز مشاور خانواده مراجعه شود ولی در مرکز مشاوره متاسفانه آنگونه که مشاهده شده مشاورات لازم صورت نمی گیرد، البته در همین قانون حمایت خانواده اشاره شده که باید مرکز مشاوره در خود دادگستری تشکیل شود”.
وی در پایان بحث عنوان کرد” با توجه به نقایصی که وجود دارد نتیجه می گیرم که باید برای طلاق توافقی هم نهاد داوری احیا شود و همچنین در بحث مشاوره باید این مشاوره مطابق فلسفهی وجودی قانون اعمال شود. در قانون حمایت خانواده 6 ماده در مورد مرکز مشاوره در بحث طلاق داریم اما متاسفانه در عمل زیاد بدان توجه نمی شود. باشد که با برگزاری این همایشها و پیشنهادات از طلاقهای احساسی و آنی که هیچ دلیل خاصی ندارد جلوگیری شود و خطراتی که به دلیل آسیب ناشی از طلاق در جامعه وجود دارد کاسته شود و جامعهای سالمتر و پاکتر داشته باشیم”.
در ادامه گزارش پایانی توسط بهاءالدین رحمانی دبیر علمی همایش خوانده شد و با اجرای چند قطعه موسیقی و معرفی مقالات برتر و ارائهی جوایز و لوح تقدیر، این همایش به کار خود پایان داد.
کد خبر: 8281
دوستان سلام،بسیار سپاسگذارم از تمامی کسانی که در شورای عمومی سقز مسالهءبهاین مهمی را مطرح وصدچندان ممنون عزیزان در دانشگاه آزاد سقز:متاسف از آنم که پس از گذشت 8 روز هیچ نظری بر مساله به این مهمی داده نشده است.آسیبب اجتماعی ویرانگری که شهرها به غمکده ای برای فرزندان طلاق مبدل ساخته است،بنده افتخار حضور در این همایش پرمغز را نداشتم ،اما نظرات حودم را در چند عبارت می آورم امید که سودمند باشد:
1-هنگامی که میخواهیم یک اتوموبیل بخریم قبل از از هرچیز نحوه استفاده از آنرا بادقت فراوان یادگرفته وبا خصوصیات آن آشنا میشویم،حال جای آن داشت زوجین قبل از ازدواج درمدارس از جنس مقابل (تفوتهای فیزیکی،روحی روانی،زمان ازدواج،نحوه رفتار با جنس مختلف ،خانواده همسرو…..)آموزش داده می شدتا مثل الان فرزندانمان بهچشم غذا به همدیگر نگاه نکنند(که هرزمان آنرا بدمزه تشخیص دادند تف کنند.
2-جای مرکزهای مشاوره(نه مرکزهای مشاوره بهزیستی که نقش معلم اخلاق رادارند)که بصورت تخصصی با زوجهای جوان تایک سال اول زندگی ،همراه باشدخالی است.
3-جای کلاسهای مهارتهای زندگی برای جوانان خالی است.
4-جای نهادهای حمایتی در حمایت وکمک موثر(نه صدقه درمانی)به خانواده های نیازمند خالی است ،تا بدلیل فقر به هرمواد فروش والدنگی خود را نفروشند.
5-جای آموزش به والدین مداخله گر وتنش زای زوجین(در صورت نیاز وشکایت یکی از طرفین جهت مداخله ارگانهای ذیربط)خالی است.
امید که با برگزاری اینچنین همایشهایی روز بروز براطلاعاتمان در خصوص حقوق متقابل زوجین برهم بیشتر آگاه شدهواز خط قرمز طلاق فاصله بگیریم
پاسخ دهید
مردم هیچ تقصیری ندارن این دولتمان است یا این همه محدودیت مارو طوری بار اورده که وقتی یه زنی روسریش رو کشید پایین بریزیم روش.
متاسفم….
پاسخ دهید
سلام دوست عزیز آقای هنرور. قبل از هرچیز دربرابر نیت زیبایتان سر تعظیم فرود می آورم، اما بهتراست بدانید که در این سمینار تنها بزرگ مردانی که تنها کت وشلوار شیک پوشیده بودند (به استثنای آنهایی که از کرمانشاه آمده بودند،که من شناختی از آنها ندارم) وفقط رو درروی هم می خندیدند وخوب بودند شرکت داشتند.
1- بیشتر این مقاله های کپی -پست بود.
2-برخی از آنها در همایش آبان 1388 قرائت شده بودند، ولی چون طرف رییس دانشگاه پیام نور است و…. مقاله داشت.(در هیچ همایش علمی یا مجله علمی،مقاله ای بیش از یک بار ارائه نمی شود.
3- ومی دونید چرا شما هم نرفتید چون اونها برگزار کردند که هر کدومشون امتیاز علمی وکار علمی را دریافت کنند ومشکل طلاق فقط یک شوخی است نزد اینان.
پاسخ دهید
با سلام
دوست عزیز خسته نباشید از اینکه اخبار همایش را نسبتامنعکس کردید اما انگار در زمان ارایه ی مقالات صبح تشریف نداشتید. زیرا اشاره ای به مقالات مطرح شده صبح نشده است.
راستش را بخواهید بنده در هر دو شیفت صبح و بعداز ظهر حضور داشتم و مدام این تناقض ذهنم را به خود جلب می کرد. بیشتر سخنرانان از طلاق به عنوان یکی از پیامدهای مدرنیته صحبت می کردند اما آمارهای ارایه شده نشان می داد که بالاترین میزان طلاق متعلق به زوجین بیسواد است. حال نمی دانم این دوستان چه پاسخی برای سوال دارند!؟دوست عزی
پاسخ دهید
مامه خه مه – ارسلان بهرامی خرداد ۳م, ۱۳۹۳ در ۱۲:۰۴ ق.ظ
سلام بر سقز
(طلاق = طنزی تلخ به تلخی تاریخ حقیقت)
بیکاری جوانان و رکود کسب وکار معیشتی وعواقب اقتصادی فراوان نیز یکی از عوامل طلاق وسستی بنیان خانواده ها در منطقه سقز میباشد.
جالبتر ازهمه اینکه جناب فرماندارمحترم دراين جلسه چرا درمورد علل وافراد و گروه وکسانی که بدلایل مبهم ونامعلوم، باعث وبانی تشدید بیکاری وعدم رونق کسب وکار سقزیها وعدم اشتغال جوانان هستند، سخن نمی فرمانند!!!!!!!!!!!!!
پاسخ دهید
این نوع همایش ها باید دردی از مردم را دوا کند ولی اینجا درد رو چن برابر میکنند فقط پول خرج کردن است و دردها همچنان باقی
پاسخ دهید